ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Επικοινωνία - Απόρρητο - Ασφάλεια

(Θα βρείτε τις αναρτήσεις και τα σχόλια
στο κάτω μέρος της σελίδας)


Καλώς ήρθατε!

Επιτρέψτε μου να επισημάνω για όλους τους επισκέπτες τα παρακάτω:

1. Δυστυχώς, όταν αφήνετε σχόλιο και δεν συμπληρώνετε το email σας στο κατάλληλο πεδίο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επικοινωνήσω μαζί σας, αλλά πρέπει να περιμένω και να ελπίζω ότι θα ξαναμπείτε εδώ και ότι θα βρείτε την απάντησή μου (ανάρτηση ή σχόλιο).

2. Σας παρακαλώ, όλους όσους αφήνουν σχόλιο, να
γράφετε το email σας, ώστε να μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα κοινοποιήσω το email σας, και αυτό που θα φαίνεται στο σχόλιο είναι μόνο το όνομα που εσείς θα δηλώσετε.

3. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να γράψετε το email σας στο κατάλληλο πεδίο, σας παρακαλώ να το γράφετε μέσα στο σχόλιο. Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους, κι έτσι αν γράψετε εκεί το email επικοινωνίας σας, θα έχω τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας προσωπικά και δεν πρόκειται να δημοσιευτεί το email σας.

4. Το email μου για επικοινωνία είναι u_email_us(at)yahoo.com, όπου αντί το(at)θα βάλετε το @ (παπάκι) [για λόγους ασφαλείας και αντι-spam η διεύθυνση γράφτηκε εδώ με (at)].

5. Σχετικά με την αλληλογραφία μας, θα ήθελα να επισημάνω δυο πολύ σημαντικά πράγματα.
<> Το ένα είναι ότι η αλληλογραφία μας είναι αυστηρά μεταξύ μας.
Ποτέ δεν δημοσιεύονται γράμματα χωρίς την συγκατάθεση σας.

<> Το δεύτερο είναι ότι ακόμα και όταν συμφωνείτε να δημοσιευτούν τα γράμματα σας, τότε αφενός σας ζητώ να επιλέξετε ένα ψευδώνυμο και από την άλλη αφαιρούνται από το γράμμα οποιεσδήποτε πληροφορίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έστω και υποψίες για την ταυτότητα σας.

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να
τηρείται το απόρρητο της αλληλογραφίας και ιδίως σε ένα τέτοιο θέμα όπως η πλαστική αισθητική επέμβαση.

Η συμμετοχή σας στο ιστολόγιο αυτό, η επικοινωνία σας μαζί μου δεν λειτουργεί 'ή όλα ή τίποτα'. Εννοώ, ότι το να επικοινωνήσετε μαζί μου δεν σημαίνει ότι σώνει και ντε θα πρέπει να δημοσιευτούν αυτά που λέμε μεταξύ μας.

Οπότε, σας π α ρ α κ α λ ώ μην διστάζετε να επικοινωνήσετε με τον φόβο ότι θα δημοσιευτούν αυτά που θα πούμε. Αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ αν ΕΣΕΙΣ το επιτρέψετε. Απλά, πάντα λέω ότι τα γράμματα βοηθούν και άλλους αναγνώστες-ενδιαφερόμενους.


Σας ευχαριστώ που είστε εδώ!

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Πώς να βρεις γιατρό - πλαστικό χειρουργό

Όταν ήμουν στη διαδικασία εύρεσης γιατρού είχα βάλει κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες ο γιατρός μου θα έπρεπε να ικανοποιεί:


1. Να είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΑΧ). http://www.hespras.gr/elxis/index.php?option=com_mtree&Itemid=75 Εδώ μπορείς να βρεις αλφαβητικά τα μέλη της ΕΕΠΑΧ.

Μόνο οι πλαστικοί χειρουργοί που είναι εγγεγραμμένα μέλη της εταιρείας αυτής είναι ‘εξουσιοδοτημένα’ να κάνουν επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής.

2. Να είναι μέλος του ιατρικού συλλόγου του νομού μου. Αυτό σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στο νομό μου.

Πχ. γιατροί γραμμένοι στον ιατρικό σύλλογο του νομού Έβρου δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα στο νομό Κυκλάδων (με εξαίρεση ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως πχ επείγουσα ιατρική πράξη του γιατρού από τον Έβρο ελλείψει ειδικού ιατρού στις Κυκλάδες ή αν ο γιατρός του Έβρου έχει εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζονται και δεν έχει κάποιος ιατρός στις Κυκλάδες κτλ).

Το τηλέφωνο του ιατρικού συλλόγου του νομού σου μπορείς να το πάρεις από τις πληροφορίες καταλόγου, και έχεις δικαίωμα να ρωτήσεις προκειμένου να ελέγξεις αν συγκεκριμένος γιατρός είναι μέλος του. Επίσης, νομίζω όλοι ο ιατρικοί σύλλογοι έχουν sites όπου μπορείς να βρεις ποιοι γιατροί είναι γραμμένοι (μπορείς να αναζητήσεις για ‘ιατρικός σύλλογος Αθηνών’ ας πούμε).

3. Να έχει ορθή επαγγελματική στάση. Αυτό για μένα σημαίνει να είναι ευγενικός και προσιτός, να με κάνει να αισθανθώ άνετα, να μη με προσβάλλει με ΚΑΝΕΝΑΝ τρόπο, να μου δώσει την ευκαιρία να λύσω τις απορίες μου, να μου εξηγήσει ξεκάθαρα τις απόψεις του, να είναι ειλικρινής και ξεκάθαρος με το οικονομικό, να με εξετάσει, να συζητήσει αυτό που θέλω εγώ, να είναι σοβαρός.

Ξέρω αυτά διαβάζονται πολλά. Αν το καλοσκεφτείς όμως, δεν είναι παρά τα απαραίτητα που πρέπει να έχουν οι γιατροί, ιδίως αν πρόκειται να αφεθεί κάποιος στα χέρια τους χωρίς να υπάρχει θέμα ζωής ή θανάτου.

Η αυξητική στήθους είναι μια επέμβαση που δίνει πολύ χαρά στη γυναίκα που το αποφασίζει και είναι συνειδητοποιημένη. Είναι όμως κάτι έξτρα. Δεν είναι θεραπευτική πράξη όταν γίνεται για λόγους αισθητικής κι όχι για λόγους αποκατάστασης.

Έτσι, με δυσαρέστησε ο γιατρός που άργησε στο ραντεβού 1,5 ώρα και δεν με ενημέρωσε. Και ενώ θα το 'ξεχνούσα', το γεγονός ότι ο ίδιος γιατρός ΔΕΝ ΜΕ ΕΞΈΤΑΣΕ αλλά απλά με κοίταξε, με έκανε να τον απορρίψω.


Με δυσαρέστησε ο γιατρός που κάπνιζε ενώ μιλούσαμε. Ο ίδιος επίσης δε με ρώτησε τι θέλω εγώ, τι περιμένω από αυτή την επέμβαση. Μου είπε ‘τόσο θα σου βάλω, και έτσι θα στο βάλω, και μόνο τόσο κάνει’ και αυτό. Ε...δεν είναι τόσο απλό. Αν θέλει να βάλει τόσο, ας το βάλει στον εαυτό του.


Με δυσαρέστησε ο γιατρός που ήταν ασυνεπής στην επικοινωνία. Μια οι εκλογές, μια άδεια. Μού είπε ‘είναι οι εκλογές και θα λείπω 10 μέρες’ κι έτσι το 2ο ραντεβού έπρεπε να αργήσει. Οκ, αλλά τα ραντεβού και το πότε θα γίνει η επέμβαση πρέπει να βολεύει και τον ασθενή (εγώ λόγω κάποιου ταξιδιού που έπρεπε να κάνω, είχα χρονικό περιθώριο και πίεση).

Με δυσαρέστησε ο γιατρός που μου πρότεινε να κατέβω Αθήνα να εγχειριστώ και την ίδια μέρα να πετάξω για Θεσσαλονίκη. Την επομένη δε, θα έπρεπε να πάω στο ιατρείο που έχει στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι εκεί θα μου έβγαζαν τις παροχετεύσεις. Έχω κάνει ήδη μια εγχείριση, για θέμα υγείας στα 19 μου και δεν θεωρώ ότι είναι και πολύ εύκολο να ταξιδεύεις 10 ώρες αφού περνάς τις πόρτες του χειρουργείου και με τις παροχετεύσεις παραμάσχαλα, απλά επειδή κάποιος θέλει να απλοποιεί την κατάσταση και ίσως να κερδίζει χρήματα.


Όλα αυτά με δυσαρέστησαν. Αυτά που ζητούσα τα βρήκα στον κο Στάμπο, που έχει ιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Συχνά σκέφτομαι, ότι ίσως κάποιος θεωρήσει ότι είμαι βαλτή από τον κο Στάμπο για να τον διαφημίζω. Όμως ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ. Απλά, ο γιατρός αυτός με ικανοποίησε τόσο πολύ και είναι τόσο εντάξει σε κάθε επίσκεψη και λίγο πριν το χειρουργείο, που πραγματικά ‘τον αγαπώ’ (αυτό είναι μεταφορά του αμερικανικού love you man!...).


Θεωρώ λοιπόν σημαντικό ο γιατρός πρώτα να ικανοποιεί τα δικά σου θέλω και τις δικές σου απαιτήσεις, και μετά να λάβεις υπόψη το οικονομικό.

Μια από τις τιμές που άκουσα εγώ είχε 2.500 ευρώ διαφορά, προς τα λιγότερα, από αυτά που τελικά έδωσα. Δεν είμαι ευκατάστατη. Όμως αποφάσισα να κάνω αυτήν την εγχείριση και θα την έκανα όπως έπρεπε. Ο γιατρός που μου ζήτησε τα λιγότερα ήταν αυτός που κάπνιζε, μου δήλωσε τι θέλει να κάνει, και αυτά. Ε..δε μου άρεσε.


Βέβαια, η τιμή των 6.000 ευρώ μου φάνηκε μεγάλη. Οι τιμές που άκουσα εγώ ήταν από 2.500 μέχρι 5000 ευρώ, μαζί με τα έξοδα του αναισθησιολόγου και της κλινικής.

Στην τιμή της αυξητικής στήθους περιλαμβάνονται:


-το κόστος των ενθεμάτων (από 500-1500 ευρώ περίπου ανάλογα με το μέγεθος, το αν είναι στρογγυλά ή ανατομικά, λεία ή τραχείας επιφάνειας, από τη μάρκα κτλ)


-το κόστος της κλινικής (εξετάσεις και παραμονή. Όπως καταλαβαίνεις αν ένας γιατρός σου πει ότι δεν θα διανυκτερεύσεις στην κλινική ή σου ζητήσει να κάνεις τις εξετάσεις μόνη σου, αυτό επηρεάζει την τιμή. Οι εξετάσεις κάνουν 200-250 ευρώ, που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή της κλινικής όταν έχεις παραμονή)


-το κόστος της αγωγής που θα λάβεις στην κλινική


-η αμοιβή του αναισθησιολόγου (500-800 ευρώ)


-όλες οι επισκέψεις μετά την εγχείριση (θα χρειαστούν 3-5 τουλάχιστον)


-η αμοιβή του γιατρού (1000-4000 ευρώ).


Θα έλεγα, αν δεν σε ικανοποιεί κάποιος γιατρός, μην τον προτιμήσεις απλά επειδή είναι ο πιο οικονομικός. Αν αυτός που σε ικανοποιεί περισσότερο είναι ο ακριβότερος και δεν θέλεις ή δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά, βρες τη χρυσή τομή. Δηλαδή, βρες κάποιον που σε ικανοποιεί αρκετά και δεν είναι έξω από τα οικονομικά σου όρια.


Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Από Cinderela - αυξητική στήθους

Καλησπέρα

Είμαι 27 ετών και έχω πάρει την απόφαση να προχωρήσω σε επέμβαση αυξητικής στήθους. Εδώ και κάποιες εβδομάδες έχω ξεκινήσει τη διαδικασία να ψάξω να βρω σχετικές πληροφορίες και φυσικά γιατρό, καθώς δεν έχω κάποια κοντινή μου γνωστή που να έχει υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση. Μέχρι στιγμής η πληροφόρησή που έχω είναι μέσω internet και από φίλους που μου μεταφέρουν εμπειρίες γνωστών τους ατόμων. Ψάχνοντας, λοιπόν, έτυχε να βρεθώ στο συγκεκριμένο ιστοχώρο και πρέπει να ομολογήσω ότι όσα αναφέρονται αντιπροσωπεύουν την κατάσταση στην οποία βρίσκομαι αυτή τη στιγμή. Για την ακρίβεια νιώθω αρκετά μπερδεμένη και κυρίως φοβισμένη, καθώς δεν ξέρω τι να περιμένω από μια τέτοια επέμβαση. Ο φίλος μου με στηρίζει απόλυτα σε αυτή την απόφαση, αλλά το να μοιραστώ τις ανησυχίες μου με κάποιο άτομο που έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία θα με ανακούφιζε αρκετά. Έτσι αποφάσισα να απευθυνθώ σε αυτό το email. Μέχρι στιγμής, έχω κανονίσει 2 συναντήσεις με πλαστικούς χειρουργούς: τον κ. Μ.Λ* (γνωρίζω γυναίκα που έκανε επέμβαση με επιτυχία, αλλά μου φαίνεται ακριβούτσικος αφού χρεώνει 6.000 ευρώ) και τον Θ.Β* (γνωστό όνομα και μου έχουν πει ότι προσεγγίζει αρκετά ανθρώπινα την κάθε υποψήφια). Για άλλους δυστυχώς δεν έχω συστάσεις. Από διάφορα site έχω βρει πληροφορίες και για άλλους, αλλά κατά πόσο μπορώ να τους εμπιστευθώ? Βασικά, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η διαδικασία της επέμβασης και το μετεγχειριτικό στάδιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Πόσο επίπονη είναι η επέμβαση, πόσο διάστημα χρειάζεται για να αναρρώσω, θα πονάω μετά, ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν. Εάν μπορούσατε να με κατατοπίσετε σχετικά θα το εκτιμούσα αφάνταστα

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ - ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ


Λιποαναρρόφηση / Λιπογλυπτική

Περιεχόμενα

Α. Σχετικά με την λιποαναρρόφηση

  • Τι είναι
  • Τι δεν είναι
  • Πού μπορεί να γίνει
Β. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;
Γ. Μαθαίνοντας για την Εγχείριση από τον Γιατρό
Δ. Η Επέμβαση
ι) Προετοιμασία
ιι) Η τεχνική
ιιι) Τι να περιμένετε μετά
Πηγαίνοντας σπίτι σας θα πρέπει να έχετε μάθει οδηγίες για
Ε. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
  • Παρενέργειες
  • Επιπλοκές
---------------------------------------------------

Η επέμβαση και όλη η ιατρική φροντίδα που έχει ο κάθε ασθενής είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες προσωπικές ανάγκες του. Πάντα, πρέπει να συζητάτε με τον πλαστικό χειρουργό και να ακολουθείτε τις οδηγίες που δίνει.

Α. Σχετικά με την λιποαναρρόφηση

Τι είναι:
Η λιποαναρρόφηση είναι επέμβαση που βοηθάει κάποιον να αλλάξει τη μορφή του σώματός του με την αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους.

Τι δεν είναι:
Η λιποαναρρόφηση

  • Δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος,
  • Δεν είναι μέθοδος να απαλλαγεί κάποιος από την παχυσαρκία,
  • Σίγουρα δεν είναι υποκατάστατο της ισορροπημένης διατροφής και σωματικής άσκησης.
  • Δεν απαλλάσσει από κυτταρίτιδα ή ραγάδες

Πού μπορεί να γίνει:

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει

  • στην περιοχή της κοιλιάς
  • στους γοφούς/γλουτούς
  • στους μηρούς
  • στη μέσα πλευρά των γονάτων
  • στους αστραγάλους
  • στα μπράτσα
  • στο λαιμό
  • στην πλάτη.

Υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί ακίνδυνα από μια περιοχή. Έτσι, μπορεί να μην είναι δυνατό να μικρύνει μια περιοχή τόσο πολύ όσο κάποιος μπορεί να θέλει.

Με την λιποαναρρόφηση αφαιρούνται κύτταρα λιπώδους ιστού. Το σώμα δεν θα αντικαταστήσει τα κύτταρα που θα αφαιρεθούν, και έτσι θα πρέπει να έχετε μια μακράς διαρκείας αλλαγή στη μορφή του σώματος η οποία θα συνδυάζεται με υγιεινό τρόπο ζωής.


Β. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;


Εάν θέλετε να χάσετε το λίπος από την κοιλιά σας, μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι η κοιλιοπλαστική που σημαίνει την αφαίρεση του υπερβολικού λίπους και χαλαρού δέρματος από την κοιλιά.


Πολλές κρέμες, συμπληρώματα διατροφής και θεραπείες ομορφιάς ισχυρίζονται ότι μπορούν να μειώσουν το ανεπιθύμητο λίπος από επίμονες περιοχές ή ακόμη και να διορθώσουν την κυτταρίτιδα. Εντούτοις, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι λειτουργούν, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή (όπως πχ στην περίπτωση συμπληρωμάτων).



Γ. Μαθαίνοντας για την Εγχείριση από τον Γιατρό

Η απόφαση για την εγχείριση αυτή δεν πρέπει να
παρθεί βιαστικά,
επιπόλαια ή
με την πίεση κάποιου τρίτου.

Στο κάτω-κάτω πρόκειται για μια επέμβαση αισθητικής.

Συζητήστε τις επιλογές σας με τον γενικό γιατρό ή παθολόγο σας. Θα μπορούσατε επίσης να ζητήσετε τη γνώμη και συμβουλή κάποιου γιατρού που ασχολείται με την παχυσαρκία και με προβλήματα μεταβολισμού (όπως ενδοκρινολόγο).

Προσοχή!!! Οι απλοί διατροφολόγοι ΔΕΝ είναι γιατροί.

Πέρα από τις συμβουλές που θα σας δώσει ο γιατρός, ίσως μπορεί να σας συστήσει κάποιον αξιόπιστο πλαστικό χειρουργό ή να σας συμβουλεύσει για το πώς να επιλέξετε χειρουργό και κλινική.


Πριν πάρετε την απόφαση πρέπει να έχετε συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό για το τι θέλετε, τι περιμένετε από την εγχείριση, και για το ποιο είναι το ρεαλιστικό αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε. Αν δεν θίξει το θέμα αυτό ο πλαστικός χειρουργός, είτε ΠΡΕΠΕΙ να το αναφέρετε εσείς, είτε θα πρέπει να διαλέξετε άλλον πλαστικό χειρουργό.


Επίσης είναι καλό να μάθετε πόσες μέρες μετά την εγχείριση θα χρειάζεστε βοήθεια με το σπίτι ή τα παιδιά ή και για τις δικές σας ανάγκες, πόσες μέρες άδεια θα χρειαστείτε κτλ.

Δ. Η Επέμβαση

ι) Προετοιμασία


Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας δώσει όλες τις οδηγίες για το πως πρέπει να προετοιμαστείτε για την επέμβαση.


Μπορεί να σας ζητηθεί να μην παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ή και μετά την εγχείριση (πχ. ασπιρίνη). Ή εάν καπνίζετε μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε το κάπνισμα για κάποιο διάστημα πριν και μετά την εγχείριση. Αυτό γίνεται επειδή το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για λοίμωξη (αναπνευστικού) ή της περιοχής που εγχειρίζεται (του χειρουργικού τραύματος δηλαδή). Επίσης, υποστηρίζεται ότι το κάπνισμα ελαττώνει το ρυθμό επούλωσης.


1. Συνήθως,

  • δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο, ή
  • η παραμονή είναι μόνο ένα βράδυ
  • γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, αλλά
  • μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία

Γενική αναισθησία σημαίνει ότι κατά την επέμβαση θα ‘κοιμάστε’. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χειρουργός θα σας ζητήσει να μην φάτε και να μην πιείτε τίποτα από το προηγούμενο βράδυ (6-8 ώρες πριν την επέμβαση). Μερικοί αναισθησιολόγοι επιτρέπουν την κατανάλωση γουλιών νερών μέχρι δύο ώρες πριν την επέμβαση.


Εναλλακτικά, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι απολύτως ναρκωμένη, δεν θα πονάτε και δεν θα αισθάνεστε τίποτα στην περιοχή που θα χειρουργείται, αλλά δεν θα κοιμάστε.


Μπορείτε να συζητήσετε την προτίμησή σας σχετικά με την αναισθησία με το γιατρό σας, αλλά να θυμάστε ότι πάντα ο πλαστικός χειρουργός ξέρει καλύτερα τι ταιριάζει στην περίπτωση σας.


2. Στο νοσοκομείο πριν την εγχείριση, θα σας ζητήσουν να ετοιμαστείτε είτε στο δωμάτιο σας, είτε σε έναν άλλο ειδικό χώρο. Θα αλλάξετε ρούχα, θα βγάλετε όλα τα κοσμήματα σας, το μακιγιάζ, το βερνίκι νυχιών αν φοράτε. Θα σας δώσουν να φορέσετε ειδικά ‘ρούχα’ και καπελάκι για το κεφάλι.

3. Συνήθως, οι αναισθησιολόγοι ζητούν από τη νοσοκόμα να σας δώσει κι ένα χαπάκι για να σας ηρεμήσει.

4. Ό,τι γίνεται πριν την εγχείριση είναι με οδηγία του πλαστικού γιατρού σας και του αναισθησιολόγου σας. Αν έχετε απορίες ή αμφιβολίες ρωτήστε το νοσηλευτικό προσωπικό, που τις περισσότερες φορές είναι άψογο.

5. Κάποια στιγμή πριν την εγχείριση, θα σας επισκεφτεί ο αναισθησιολόγος. Θα σας κάνει ερωτήσεις (ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ), θα σας εξετάσει και πιθανώς να σας βάλει ορό. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι σχετικά με τις επιπλοκές της αναισθησίας ή για το αν θα έχετε ναυτία, ζάλη κτλ μετά το χειρουργείο...ΤΏΡΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ.

6. Ο πλαστικός χειρουργός θα ζωγραφίσει επάνω σας τα σημεία που χρειάζονται ώστε να τα χρησιμοποιεί σαν οδηγούς στην εγχείριση. Αυτό μπορεί να γίνει στον χώρο που σας ετοιμάζουν ή μέσα στο χειρουργείο.

7. Η εγχείριση διαρκεί 30λεπτά-3 ώρες, ανάλογα με την περίπτωση, με την ποσότητα λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί, και ανάλογα με την χειρουργική ομάδα. Σε καμία περίπτωση η ταχύτητα δεν κρίνει το περιστατικό ή την χειρουργική ομάδα.

8. Μετά την επέμβαση, θα σας πάνε στο δωμάτιο σας, όπου πρέπει να ξεκουραστείτε. Αν έχετε κάνει γενική αναισθησία μπορεί να νιώθετε κούραση, να νυστάζετε πολύ, να έχετε τάση για εμετό (αν και τα φάρμακα που επιλέγουν όταν χειρουργείται η κοιλιά είναι συνήθως τέτοια που ΔΕΝ προκαλούν ναυτία και τάση προς έμετο).

9. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με το πότε πρέπει να σηκωθείτε. Θα έχετε μόλις εγχειριστεί. Θα νιώθετε κούραση, και κατά πάσα πιθανότητα θα πονάτε, θα έχετε κάποιο οίδημα τα οποία είναι φυσιολογικά. Ο γιατρός σας όμως θα σας πει πότε πρέπει να περπατήσετε. Μπορεί να σας φανεί βιαστικό, αλλά το κάνουν επειδή η ακινησία μετεγχειριτικά μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές (πχ. θρόμβωση).

10. Αν πονάτε πολύ, αν θέλετε να ζητήσετε μια διορία για το πότε θα σηκωθείτε, αν θέλετε βοήθεια, ή αν κάτι που αισθάνεστε το βρίσκεται μη υποφερτό, να ζητήσετε βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό και αν χρειάζεται ζητήστε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Φυσικά, ο χειρουργός δεν μπορεί να είναι εκεί μαζί σας, όμως αν τον χρειαστείτε για οδηγίες ή για να σας καθησυχάσει θα είναι δίπλα σας. Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό.


ιι) Η τεχνική


Υπάρχουν διάφορες διαφορετικές τεχνικές. Κάποιοι χειρουργοί εξηγούν την τεχνική τους, κάποιοι άλλοι όχι. Ο χειρούργος σας θα εξηγήσει τις επιλογές που είναι διαθέσιμες σε σας. Όπως και να έχει, σαν ασθενείς (ή πελάτες) έχετε το δικαίωμα να ρωτήσετε και να ξέρετε κάποια πράγματα για την τεχνική, αν αυτά σας ενδιαφέρουν. Όπως καταλαβαίνετε, το να σας πει όλες τις λεπτομέρειες δεν έχει νόημα, μια και δεν θα καταλάβετε (εκτός αν έχετε γνώσεις πλαστικής χειρουργικής) και πιθανώς δεν έχουν σημασία.


Αν κάποια μέθοδος σας φανεί ...περίεργη, ρωτήστε τον γιατρό περισσότερες λεπτομέρειες ή τον λόγο που την προτιμάει ή αν μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μέθοδο αυτή.


ιιι) Τι να περιμένετε μετά

  • Μετά την εγχείριση , η χειρουργημένη περιοχή δένεται σταθερά με επιδέσμους, και συνήθως εφαρμόζεται ένας ειδικός κορσές. Αυτό θα βοηθήσει στο να ελαττωθεί το οίδημα, η δημιουργία μελανιών και θα βοηθήσει το δέρμα να πάρει τη νέα του μορφή.
    Ο κορσές φοριέται διαρκώς, συνήθως για έναν μήνα. Και πάλι ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες, που πρέπει να ακολουθήσετε.

  • Μετά την εγχείριση επίσης, θα σας δώσουν παυσίπονα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, ο οποίος συνήθως μεγαλώνει καθώς περνάει η δράση της αναισθησίας.

  • Εάν δεν παραμείνετε το βράδυ στο νοσοκομείο, θα μπορέσετε να φύγετε μόλις φύγει όλη η δράση των αναισθητικών φαρμάκων. Θα πρέπει να κανονίσετε να σας πάει κάποιος σπίτι, και σίγουρα δεν πρέπει να οδηγήσετε φεύγοντας από το νοσοκομείο. Γενικά συστήνεται να μπορεί να σας φροντίσει κάποιος για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

  • Πηγαίνοντας σπίτι σας θα πρέπει να έχετε μάθει για τι πρέπει να κάνετε. Αυτό θα σας το πει ο γιατρός σας ή το νοσηλευτικό προσωπικό με οδηγίες του γιατρού σας. Θα πρέπει να έχετε μάθει οδηγίες για:

Το φαγητό

  • Μπορείτε να φάτε αμέσως κανονικά;
  • Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να φάτε;

Τα φάρμακα σας

  • Πώς πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα;
  • Τι να παίρνετε όταν πονάτε;
  • Αν έχετε διακόψει κάποια αγωγή που παίρνετε για άλλο πρόβλημα υγείας, πότε μπορείτε να τη συνεχίσετε; Ή’ αν μπορείτε να την παίρνετε κανονικα;

Το μπάνιο

  • Πότε μπορείτε να κάνετε μπάνιο;

Τον κορσέ

  • Πώς και για πόσο θα πρέπει να τον φοράτε

Κίνηση/Κινητικότητα

  • Μπορείτε να κινήστε κανονικά;
  • Υπάρχουν δραστηριότητες που δεν πρέπει να κάνετε (πχ. γυμναστική, ψώνια, δουλειές του σπιτιού);
  • Πότε μπορείτε να αρχίσετε αυτές τις δραστηριότητες;


Ράμματα

  • Πότε πρέπει να βγάλετε τα ράμματα;

SOS
Τι να κάνετε σε περίπτωση που

  • πονάτε πολύ
  • έχετε πολύ πρήξιμο
  • μεγαλώνουν οι μελανιές
  • ανεβάσετε πυρετό

Ραντεβού

  • Πότε είναι το πρώτο σας μετεγχειριτικό ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό σας;

Επικοινωνία

  • Πού θα βρείτε τον χειρουργό σας αν τον χρειαστείτε (τηλέφωνα);

Περιποίηση

  • Πώς να φροντίζετε τις ουλές αφού βγουν τα ράμματα;
  • Πώς να φροντίζετε το δέρμα της περιοχής που χειρουργήθηκε;
  • Μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να δείτε τις αλλαγές στο σχήμα του σώματός σας.

Ε. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;


Η λιποαναρρόφηση είναι μια συνηθισμένη επέμβαση, και είναι κατά κανόνα ασφαλής. Δεν παύει όμως να είναι επέμβαση και συνεπώς υπάρχουν πιθανές επιπλοκές. Πριν πάρετε την απόφαση να κάνετε λιποαναρρόφηση, πρέπει να ενημερωθείτε και για τις επιπλοκές. Εάν δεν το κάνει ο χειρουργός από μόνος του, ζητήστε εσείς να μάθετε ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν.


Αν σας ζητηθεί να υπογράψετε συγκατάθεση, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να έχετε ενημερωθεί για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σας ζητούν να υπογράψετε και να διαβάσετε όλο το περιεχόμενο του κειμένου που είναι να υπογραφεί.

  • Παρενέργειες


Ακόμη και στις επιτυχημένες επεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα που είναι όμως προσωρινά. Πχ.
<> Το αίσθημα της κόπωσης ή αδιαθεσίας ή αδυναμίας.
<> Προσωρινές αλλαγές στην περίοδο σας
<> Σχηματισμός μωλώπων (μελανιών), που συνήθως είναι επώδυνοι και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και ένα μήνα για να εξαφανιστούν.
<> Οίδημα (εώς και έξι μήνες)
<> Ουλές (στην αρχή θα είναι ερυθρές και έντονες, αλλά υποχωρούν με τον καιρό). Οι ουλές, που σχηματίζονται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει τραύμα όπως η χειρουργική τομή ας πούμε, δημιουργούνται με τη διαδικασία της επούλωσης. Το αν η επούλωση θα είναι καλή ή λιγότερη καλή ή κακή εξαρτάται πολύ και από τον οργανισμό. Είναι βέβαιο πως κανένας πλαστικός χειρουργός δεν θέλει ούτε επιδιώκει να δημιουργήσει ουλές που επουλώνονται με κακό τρόπο.
<> Θρομβοφλεβίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των φλεβών, γύρβ από την μέσα πλευρά των γονάτων, στο εσωτερικό του μηρού (όταν αυτές οι περιοχές έχουν χειρουργηθεί κατά την λιποαναρρόφηση)
<> Πρησμένοι αστράγαλοι
<> Αναιμία εάν εγχειρίστηκαν μεγάλες περιοχές ή αν έχετε τάση προς αναιμία.

  • Επιπλοκές


Αυτές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Οι επιπλοκές ΔΕΝ είναι ο κανόνας, αντίθετα είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, πρέπει και έχετε δικαίωμα να τις γνωρίζετε, και μάλιστα από τον χειρουργό σας.

Πιθανές επιπλοκές
<> Ανεπιθύμητη αντίδραση στο αναισθητικό,
<> Υπερβολική αιμορραγία,
<> Μόλυνση,
<> Ανάπτυξη ενός θρόμβου αίματος, συνήθως σε μια φλέβα στο πόδι (θρόμβωση φλεβών).
<> Συγκέντρωση υγρού κάτω από το δέρμα - μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί από τον γιατρό.
<> Λίπος να περάσει στα αγγεία και να μεταφερθεί στους πνεύμονες προκαλώντας απόφραξη (πνευμονική εμβολή) – που χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ιατρική αντιμετωπίση, και είναι επικίνδυνη.
<> Μούδιασμα - μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμο
<> Βλάβη στα εσωτερικά όργανα - μπορεί να χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση
<> Ηλεκτρολυτικές διαταραχές (που είναι πολύ σπάνιο).
<> Κακή επούλωση

  • ~ Υπετροφικές ουλές (ουλές μεγαλύτερες απ ό,τι θα έπρεπε, αρχικά κόκκινες, αλλά με τον χρόνο γίνονται πιο ανοιχτόχρωμες)
  • ~ Χηλοειδή – σκούρες κόκκινο-καφές ουλές, με όρια ανώμαλα και έξω από τα όρια της τομής.

<> Αντίδραση σε κάποια ουσία που χρησιμοποιείται για την λιποαναρρόφηση
<> Μη αρεστό ή μη ικανοποιητικό για εσάς αποτέλεσμα.



Οι κίνδυνοι είναι συγκεκριμένοι για σας και διαφέρουν για κάθε άτομο. Συζητήστε με τον πλαστικό χειρουργό σας για τις πιθανές επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι επιπλοκές δεν συμβαίνουν παρά μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Εντούτοις, ο χειρουργός σας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή. Μπορεί να εγγυηθεί όμως, και να είστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι γιατροί αυτό θέλουν, ότι θα κάνει αυτό που ξέρει με τον καλύτερο τρόπο για την περίπτωσή σας και θα σας φροντίσει όσο καλύτερα μπορεί.


@ (ιατρικές πληροφορίες από BUPA, emedicine)

Από D_dolphin - λιποαναρρόφηση

Γεια σας,

είμαι 31 χρονών κι εδώ και πολύ καιρό παίζω με την ιδέα της λιποαναρρόφησης. Μιλάμε για την περιοχή των γλουτών / μηρών, η οποία ούτε με δίαιτα ούτε με γυμναστική βελτιώνεται. Εδώ και χρόνια με προβληματίζει και με στενοχωρεί η συγκεκριμένη περιοχή του σώματός μου. Άρχισα, λοιπόν, να ψάχνω - κυρίως στο διαδίκτυο - για πληροφορίες. Έτσι έπεσα άλλωστε, εντελώς τυχαία, στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα ήταν ότι ο πλαστικός χειρούργος που ψάχνω θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένο μέλος, είτε στην Εταιρία Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, είτε στην Ένωση Πλαστικών Χειρουργών Βορείου Ελλάδος (διότι πολλοί "τσαρλατάνοι" κυκλοφορούν...). Επέλεξα τη δεύτερη, διότι ζω σε πόλη της βόρειας Ελλάδας και θα με διευκόλυνε να κάνω την επέμβαση στη Θεσσαλονίκη. Από τη λίστα, λοιπόν, των 35 ιατρών μόνο οι τρεις έχουν δική τους ιστοσελίδα: Γ* Χ*, Σ* Μ* και Χ* Γ*.

Διάβασα με ενδιαφέρον τις πληροφορίες που προσφέρουν αυτές οι ιστοσελίδες, αλλά μου έμειναν αρκετά ερωτήματα, τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε ή να μου απαντήσετε από την εμπειρία σας.

1) Πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν τελικά στο ιατρείο; Φαντάζομαι μία πρώτη, όπου ο πλαστικός χειρούργος θα με δει από κοντά, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα, μία δεύτερη για την ίδια την επέμβαση, και μετά πόσες; Θα χρειαστεί να πάω Θεσσαλονίκη αρκετές φορές ακόμη;

2) Ποιο είναι το κόστος, κατά μέσο όρο, μιας τέτοιας επέμβασης;

3) Τι πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση; Είναι αλήθεια, όπως λέγεται, ότι αν πάρεις βάρος τους επόμενους μήνες, αυτό -επειδή δεν μπορεί να πάει στα σημεία του σώματος που έκανες την λιποαναρρόφηση- θα αποθηκευτεί στα πιο απίθανα σημεία, όπως στα γόνατα, τα μπράτσα, την κοιλιά κλπ; Έχει νόημα να κάνω την επέμβαση πριν γεννήσω παιδιά;

4) Ποια είναι τελικά τα ρίσκα που παίρνει κανείς όταν κάνει μία τέτοια επέμβαση; (Κυρίως όταν είναι καπνιστής;)

5) Αν χρειάζεται να απορροφηθεί λίπος από διάφορα σημεία (π.χ. εσωτερικό μέρος μηρών, εξωτερικό μέρος μηρών, γλουτοί), θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επεμβάσεις σε διαφορετικές ημέρες;

Γνωρίζω ότι σας κούρασα με τις τόσες απορίες μου, και ζητώ συγνώμη γι' αυτό, αλλά όλες αυτές οι ανησυχίες περνούν από το μυαλό μου και θα ήθελα πολύ να τις συζητήσω με κάποια που έχει κάνει την επέμβαση (κι έπειτα με το γιατρό).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω με ανυπομονησία τα μηνύματά σας.


d_dolphin

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Επικοινωνία

Όταν αφήνετε σχόλια στο ιστολόγιο ή στην ιστοσελίδα
ή επικοινωνείτε μέσω της
φόρμας επικοινωνίας της ιστοσελίδας,
παρακαλώ να δίνετε έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση
ώστε να μπορώ να σας απαντώ.






Anna, μου έστειλες μνμ στις 15/Νοεμβρίου/2007 μέσω της φόρμας επικοινωνίας, αλλά δυστυχώς όταν προσπάθησα να σου απαντήσω με e-mail, το mail δεν μπορούσε να παραδοθεί (mailer demon, undelivered message). Μήπως έγινε κάποιο λάθος με το mail σου;;

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Πώς διάλεξα το γιατρό μου



Εν ολίγοις:


Εγχειρίστικα από τον κο Μ. Στάμπο στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, και πραγματικά είμαι πολύ ευχαριστημένη με την επιλογή μου.



Λεπτομέρειες για το πώς αποφάσισα να εγχειριστώ από τον κο Στάμπο:

Έχοντας ψάξει πολύ στο ίντερνετ, ακόμα και σε ιατρικά περιοδικά, κατέληξα στο τι θέλω: Τοποθέτηση κάτω από το μυ, με τομή από τη μασχάλη, και στήθος σαν αυτό της Laetitia!









Ξέρω τι περιμένω από ένα γιατρό, και ξέρω τι περιμένω κι από τη συγκεκριμένη επέμβαση. Δεν ξέρω όμως κανέναν πλαστικό χειρουργό.



Πώς βρήκα γιατρό;


Μια φίλη μου σύστησε έναν πλαστικό, «πολύ καλό ως άνθρωπο, και κάνει και καλές τιμές». Ας τον λέμε πλ.χειρ.1*.

Μια συνάδελφος μου σύστησε έναν δεύτερο, που είχε εγχειρίσει μια φίλη της και ήταν πολύ ευχαριστημένη (πλ.χειρ.2).

Βρήκα και δύο sites πλαστικών χειρουργών που έχουν ουσιαστικά ιατρικά κέντρα. Ο πλ.χειρ.3 έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, και ο πλ.χειρ.4. χειρουργεί στην Αθήνα, αλλά έχει ιατρείο και στη Θεσσαλονίκη.

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, κι όσο υπερβολικό κι αν είναι, αποφάσισα να επισκεφτώ τρεις γιατρούς. Το ραντεβού με τον πλ.χειρ.1 απλά προέκυψε, και μάλιστα πολύ βιαστικά επειδή η φίλη μου του τηλεφώνησε κι εκείνος άμεσα της έκλεισε ραντεβού (για ‘μένα). Ήταν 8 Αυγούστου, και το ραντεβού ήταν για τις 14 Αυγούστου.

Στο μεταξύ αποφάσισα και για τον πλ.χειρ.2 μια και ήξερα, έστω μέσω τρίτου, ότι υπήρχε κάποια που έμεινε ευχαριστημένη. Προσπαθούσα να τον βρω στο τηλέφωνο που πήρα από τις πληροφορίες καταλόγου, αλλά άργησα να καταφέρω να του μιλήσω.

Καθώς περνούσαν οι μέρες και δεν τον έβρισκα, τηλεφώνησα στον πλ.χειρ.3. Ο γιατρός έλειπε και έτσι έπρεπε να ξανατηλεφωνήσω το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Τηλεφώνησα και στον πλ.χειρ. 4, αλλά κάνει ιατρείο μια φορά το μήνα στην Θεσσαλονίκη, και μου είπαν ότι δεν ήξεραν ακόμη την ακριβή ημερομηνία για το Σεπτέμβρη. Όταν θα την μάθαιναν θα μου τηλεφωνούσαν. Έτσι είναι ο Αύγουστος στην Ελλάδα, ήσυχος, οι περισσότεροι είναι σε άδεια και οι υπόλοιποι απολαμβάνουν ό,τι απέμεινε από το καλοκαίρι.

Τελικά, το τηλέφωνο του πλ.χειρ.2 που βρήκα από τον ΟΤΕ ήταν του σπιτιού του! Κλείσαμε τελικά ραντεβού.

Έτσι λοιπόν είναι μέσα Αυγούστου, έχω κλείσει ραντεβού με 2 γιατρούς και 2 εκκρεμούν για τον Σεπτέμβρη.

Με τις 2 επισκέψεις μου δεν ικανοποιήθηκα. Μια και τα άλλα 2 ραντεβού αργούσαν, αναζήτησα κι άλλο γιατρό. Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα μια γυναίκα, ίσως τη μόνη από Β. Ελλάδα που έχει ιστοχώρο. Ας είναι η πλ.χειρ.5. Να το και το τρίτο ραντεβού μέσα στον Αύγουστο.


Το ραντεβού με τον πλ.χειρ.5 ήταν πιο ικανοποιητικό. Οπότε κατέληξα ότι αυτή θα με χειρουργήσει. Κι ενώ έχω καταλήξει, έφτασε και το ραντεβού με τον πλ.χειρ.3, και μου τηλεφώνησαν και από τον πλ.χειρ.4. Προέκυψαν 2 έξτρα ραντεβού από αυτά που είχα υπολογίσει.

Δε θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα για τους γιατρούς. Η άποψη που σχημάτισα για τον κάθε ιατρό είναι υποκειμενική, και εξαρτάται από τις προσδοκίες μου σχετικά με τη συμπεριφορά του ιατρού και από αυτά που μου προσέφερε ο κάθε ένας σχετικά με την αυξητική.

Η απόφαση

Το θέμα είναι ότι μετά από πολλή σκέψη, μετά από επίμονη και μακρά αναζήτηση στο διαδίκτυο, μετά από συζητήσεις με τον σύντροφό μου, μετά από 5 επισκέψεις συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών, αποφάσισα να εμπιστευτώ τον πλ.χειρ.3, τον κο Μιχάλη Στάμπο και επιβραβεύτηκα γι’ αυτό.

Ο κος Στάμπος έχει άψογη συμπεριφορά, είναι φιλικός αλλά εκεί που πρέπει να στέκεται ο γιατρός ώστε να μπορείς να τον εμπιστευτείς. Μιλήσαμε, με ρώτησε τι θέλω από άποψη μεγέθους, μου είπε τι προτείνει ο ίδιος. Ήταν ο μόνος που μου έβαλε τα ειδικά δοκιμαστικά ενθέματα, για να δω πως περίπου θα είμαι μετά την επέμβαση. Με ενημέρωσε για τις σχετικές συνήθεις επιπλοκές και πως τις αντιμετωπίζει. Μιλήσαμε για το κόστος, για την κλινική, για τα ενθέματα, για την μετεγχειριτική αγωγή. Με κάλυψε! Και με τις πληροφορίες που μου έδωσε, και με τον τρόπο που με αντιμετώπισε. Προσιτός, σοβαρός, επιστήμονας, αξιόπιστος.

Τον εμπιστεύτηκα λοιπόν, και μέχρι και σήμερα, ένα μήνα και λίγες μέρες μετά την επέμβαση, όχι απλά δεν το έχω μετανιώσει, αλλά αν το ξαναέκανα, πάλι τον κο Στάμπο θα επέλεγα.

Γιατί τον κο Στάμπο κι όχι τους άλλους;

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε γιατί δεν διάλεξα έναν από τους υπόλοιπους, μπορείτε να διαβάσετε την παρακάτω λίστα.

Τι θέλω από το γιατρό
  • Να είναι φιλικός και ειλικρινής
  • Να μου δίνει χώρο και χρόνο να μιλήσω για αυτά που θέλω από την επέμβαση
  • Να μου δίνει την ευκαιρία να ρωτήσω γι’αυτά που με ανησυχούν
  • Να έχει σωστή επαγγελματική και επιστημονική συμπεριφορά

Τι δε μου άρεσε στους υπόλοιπους

  • Δεν με εξέτασε, απλά μου είπε να βγάλω την μπλούζα και κοίταξε.
  • Με έστησε και δεν ειδοποίησε.
  • Δε συζήτησε καθόλου τις δικές μου προσδοκίες.
  • Χαρακτήρισε χαζές μεθόδους διαφορετικές από τις δικές του.
  • Κάπνιζε όσο μιλούσαμε.
  • Δεν απαντούσε στο τηλέφωνο ή στα φωνητικά μου μηνύματά μου.
  • Απλοποίησε τη διαδικασία διαστρεβλώνοντας ουσιαστικά την πραγματικότητα.
  • Είπε όσα είχε να πει και δε μου έδωσε ευκαιρία να λύσω τις απορίες μου.
  • Δήλωσε τις μεθόδους του χωρίς να τις στηρίξει.




    * Συγγνώμη για την αναφορά μου σε γιατρούς ως πλ.χειρ.1, 2 κτλ. Αλλά, μια και δε θέλω να αναφέρω τα ονόματα των ιατρών από τους οποίους δεν έμεινα ευχαριστημένη, αποφάσισα να τους περιγράφω με νούμερα.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Πώς αποφάσισα να κάνω την αυξητική

Είμαι 32 χρονών, έχω μόνιμη σχέση, και τον Οκτώβριο του 2007 έκανα αυξητική στήθους.

Η αυξητική έγινε με ενθέματα σιλικόνης με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • γέλη συνεκτικής/συμπαγής σιλικόνης (cohesive silicone gel)
  • στρογγυλα (round)
  • τραχείας επιφάνειας (textured)
  • κατασκευαστής mentor (νομίζω)
  • υψηλό προφίλ (high profile)
  • μέγεθος ενθέματος 380cc
  • τοποθέτηση κάτω από τον μείζωνα θωρακικό μυ

(έχω ύψος 171cm, βάρος 56kg, θώρακα 75cm)


Είχα το ίδιο μέγεθος στήθους εδώ και 18 χρόνια. Αν κάνεις την πράξη...από 14 χρονών μέχρι και πριν ένα μήνα σχεδόν, το στήθος μου ήταν ίδιο. Μικρό..άφαντο.

Η εφηβεία μου ήταν μεταξύ άλλων γεμάτη και με τους προβληματισμούς μου για το στήθος μου...που δεν μεγάλωνε. Το στήθος μου ήταν στάσιμο. Τελικά, αποφάσισα να επισκεφτώ ενδοκρινολόγο, να διαπιστώσω μήπως υπήρχε κάποιο ορμονικό πρόβλημα. Αυτό έγινε στα 15 μου κι ενώ ήδη είχα κανονικό κύκλο περιόδου.

Ο γιατρός (άντρας), πολύ γνωστός, άριστος ενδοκρινολόγος, και καθηγητής πανεπιστημίου, με εξέτασε, κι αποφάνθηκε ..ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα ανάπτυξης. Γύρισε δε και μου είπε «Μη στεναχωριέσαι, σε ορισμένους άνδρες αρέσει έτσι».

Νομίζω ότι αυτό ήταν το πρώτο τραύμα. «Έτσι»; Πώς έτσι δηλαδή; Είναι παράξενο, εξωγήινο; Και ειλικρινά, στα 15 μου δεν ανησυχούσα για τους άνδρες. Άσε που ούτε του πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να ήμουν gay. Μιλάμε και για το ’90 τώρα...

Από εκεί και πέρα, κάθε άνοιξη ήταν και χειρότερα. Τα ελαφρά ρουχαλάκια αντικαθιστούσαν τα χειμωνιάτικα πουλόβερ, πουκαμισάκια, t-shirts, το αεράκι να φυσάει, κι εγώ να σκέφτομαι πώς θα κρύψω την πλάκα που κρύβω το χειμώνα κάτω από τα μάλλινα. Σουτιέν φορούσα, αλλά δεν υπήρχαν με ιδιαίτερη ενίσχυση ακόμα, οπότε έπαιρνα έξτρα βάτες κι έβαζα μέσα στις ειδικές θηκούλες που έχουν τα σουτιέν. Έτσι κι αλλιώς τα απλά (δίχως καμιά επένδυση) σουτιέν, στο νούμερο 0 ή 70ΑΑ, με πλήγωναν στο στέρνο.

Μεγαλώνοντας, το στήθος μου άλλαζε σχήμα, αλλά όχι μέγεθος. Πήγα και σε άλλον γιατρό, μαστολόγο, ο οποίος με εξέτασε και κατέληξε στο ότι ο μαζικός μου αδένας είναι μια χαρά κι ότι δεν θα έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Μα δεν καταλάβαιναν, ότι δεν ήταν η λειτουργία ή μορφολογία του αδένα αλλά το μέγεθος του και η ποσότητα του περιμαστικού λίπους που με ανησυχούσαν. Για το τελευταίο ο γιατρός είπε ότι είναι φυσικό μια και ήμουν αδύνατη. Οκ...εγώ πάντως έχω δει αδύνατες (πιο αδύνατες από εμένα) κοπέλες με πλούσιο στήθος.

Σιγά σιγά, καθώς άρχισα να ψωνίζω από γυναικεία μαγαζιά κι όχι unisex-άδικα, άρχισε το πρόβλημα να μεγαλώνει. Τα μπλουζάκια μού έκαναν στην πλάτη αλλά έπλεαν στο στήθος, μου έκαναν στο στήθος αλλά ήταν κοντά τα μανίκια, και πάει λέγοντας. Όταν η μαμά μου με συνόδευε στα ψώνια, κι όταν υπήρχε πρόβλημα με το νούμερο, διευκρίνιζε ότι είμαι ‘αδύνατη στο πάνω μέρος’.


Στα 19 μου πήγα σε πλαστικό χειρουργό, επίσης καθηγητή πανεπιστημίου, κι επίσης άνδρα. Δεν μου τον σύστησε κάποιος, απλά το ιατρείο του ήταν κεντρικά, οπότε μια μέρα που περνούσα είδα την πινακιδούλα, και κράτησα το όνομα. Έκλεισα ραντεβού και πήγα.

Ο γιατρός με εξέτασε, με ρώτησε γιατί θέλω να κάνω αυξητική στήθους, γιατί με ενοχλεί το στήθος μου, και αν μου δημιουργεί πρόβλημα στις κοινωνικές και ερωτικές μου σχέσεις. Ξανά μανά τα πήρα. Μια χαρά είναι οι κοινωνικές μου σχέσεις.

Τελικά κανά χρόνο μετά, έκανα και σχέση. 20 χρονών, άστηθη και σε σχέση.

Δεν πιστεύω ότι το στήθος μου και το πως αισθανόμουν γι αυτό με εμπόδιζαν να κάνω σχέση.
Πέστε με ψώνιο, πέστε με φεμινίστρια. Δεν είμαι τίποτα από τα δύο. Τα είχα πάντα καλά με τον εαυτό μου, ακόμα και στην εφηβεία που προσπαθούσα να βρω τον σκοπό μου σε αυτόν τον κόσμο. Ακόμα και τότε, εγώ ήμουν εντάξει, οι γύρω μου ήταν οι αδιάφοροι, οι αντιδημοκρατικοί, οι δήθεν, οι ανειλικρινείς, οι συντηρητικοί...Έτσι λοιπόν.

Αποδέχτηκα το μικρό μου στήθος, χωρίς όμως να είμαι συμφιλιωμένη. Μέσα στη σχέση, καθώς ωρίμαζα και συγκεντρωνόμουν στις σπουδές μου, κάποια στιγμή ένιωσα πως έχω συμφιλιωθεί. Στο μεταξύ βελτιώθηκαν και τα σουτιέν...και κάτι έκανα και με τα ρούχα.

Όμως, ποτέ δεν αισθάνθηκα ευτυχισμένη με το στήθος μου.


Εδώ και 2 χρόνια είμαι με τον ίδιο άνθρωπο. Το θέμα του στήθους δεν υπήρξε ποτέ και με κανέναν τρόπο εμπόδιο. Μέχρι τώρα, ποτέ δεν αισθάνθηκα ντροπή για το στήθος μου. Λόγω χαρακτήρα, ακόμα και κάποιες στιγμές να το είχα αισθανθεί θα δημιουργούσα μια κατάλληλη θεωρία περί ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γυναικείας ταυτότητας για να εξοντώσω κάθε ίχνος ανασφάλειας λόγω πλακέ στήθους.

Ανέπτυξα ιδιαίτερο χιούμορ για αυτό, αυτοσαρκάζομαι, ή σχολιάζω θετικά το καλοσχηματισμένο και πλούσιο στήθος άλλων γυναικών.

Αυτή την άνοιξη (2007) παρατήρησα ότι παρασχολίαζα τα στήθη άλλων γυναικών. Πήγα γυμναστήριο κι έβλεπα τα στήθη των άλλων γυναικών. Παρατήρησα επίσης, ότι κάθε μου σερφάρισμα στο διαδίκτυο κατέληγε σε ώρες αναζήτησης πληροφοριών για την αυξητική στήθους. Περιπτώσεις, επιλογές, φωτογραφίες, μέθοδοι, υλικά, τομές, επιπλοκές, ενδείξεις κτλ κτλ. Όμως όλες οι πληροφορίες ήταν από Αμερικανικές ιστοσελίδες, από Αμερικανίδες γυναίκες που έχουν κάνει αυτή την επέμβαση. Οι Ελληνικές ήταν λίγες και δεν είχαν τις πληροφορίες που έψαχνα.

Ήρθε το καλοκαίρι, αγόρασα ένα γλυκούλι γαλάζιο μπικινάκι τριγωνάκι, (τριγωνάκι όπως κάθε καλοκαίρι εδώ και 8 χρόνια), και το φόρεσα. Και όπως κάθε καλοκαίρι, δεν ήθελα να έχω σημάδια από το μαύρισμα, αλλά δεν μπορούσα να στερεώσω καλά τα κορδόνια του μαγιό γύρω από το θώρακά μου επειδή απλούστατα..έπεφτε (μια και δεν υπήρχε τίποτα να το συγκρατήσει). Και φόρεσα πάλι τα τιραντέ, τα στράπλες, με τα ενισχυμένα σουτιέν...που μου την έδιναν, και όταν ίδρωνα τα στράπλες σουτιέν γλιστρούσαν και το ‘’στήθος’’ έφτανε στους άνω κοιλιακούς.

Και έτσι μετά από τόσα χρόνια που με προβληματίζουν τα ίδια και τα ίδια,

μετά από τόσα χρόνια που έλεγα αυτό είναι και σ’όποιον αρέσει,

μετά από τόσα εσώρουχα που έχω αγοράσει δίχως να χρειάζομαι να τα φοράω,

μετά από τόσα ρούχα που έχω, αλλά δεν μπορώ να φορέσω επειδή δεν έχει εφευρεθεί το κατάλληλο σουτιέν ακόμα... (και μην μου πείτε για τα σουτιέν σιλικόνης που κολλούν στο στήθος, αυτά μου πέφτουν, ιδίως αν τύχει και ιδρώσω)

μετά από τόσα στήθη άλλων γυναικών που θαύμασα,


απόφασισα να αλλάξω στάση.


Δεν θέλω να αυτοσαρκάζομαι γι αυτό συνέχεια,

Δεν αρέσει σ’εμένα, (άλλο το δέχτηκα, άλλο συμφιλιώθηκα, άλλο μού αρέσει)

Θέλω να φοράω σουτιέν και να στρώνει δίχως άπειρη ενίσχυση και δίχως να με ενοχλεί

Θέλω επιτέλους να μπορώ να φορέσω ό,τι θέλω, χωρίς να αναρωτιέμαι γιατί το 12χρονο κοριτσάκι στη στάση έχει μεγαλύτερο στήθος από εμένα.

Και μια παρηγοριά που είχα, ότι το μικρό στήθος δεν χαλαρώνει, γκρεμίστηκε όταν είδα γυναίκες που κλαίγανε το χαλαρωμένο μικρό τους στήθος, ιδίως μετά από εγκυμοσύνη. Τι μας λές; Χαλαρώνει και το μικρό; Κρεμάει; Μα πως γίνεται να δρα σε τόσο μικρή μάζα η βαρύτητα;! Κι όμως, οι νόμοι είναι νόμοι, πολύ πιο πολύ της φυσικής..

Ε..αυτό ήταν. Είδα αν μπορώ να εξασφαλίσω τα χρήματα, έβαλα ένα ανώτατο όριο στο πόσο μπορώ να δώσω, κι αποφάσισα να αρχίσω την έρευνα αγοράς.

Αύγουστος 2007. Πλαστικοί χειρουργοί σας έρχομαι!